Menu

Hoeveel kost mijn auto?

Een auto kopen kan een kostelijke zaak zijn. Je betaalt voor de auto zelf, maar ook voor verschillende belastingen. Wanneer je een auto uit het buitenland laat importeren is het ook belangrijk om te weten hoeveel extra kosten je hiervoor betaalt. Hoe doe je dat nu?

BPM

De auto op zich zal natuurlijk de duurste aankoop zijn. Al goed. Maar er komt meer dan dat bij kijken. Belangrijk is om het BPM ( belasting van personenauto’s en motorrijwielen) te berekenen. Dit is een belasting die je betaalt op de registratie van het voertuig. Het BPM berekenen is dus belangrijk om de totale kostprijs te weten.

Deze ingewikkelde berekening volledig zelf maken is quasi onmogelijk. Daarom zijn er websites zoals Easy Import die je hier volledig bij helpen. Als je dan toch op deze website bent kun je een kijkje nemen in hun aanbod aan auto’s. Zij zijn gespecialiseerd in het importeren van auto’s.

Juiste auto

De auto die je nu juist zal aankopen hangt van vele factoren af. Een belangrijke is zeker de kosten. De BPM zal hoger oplopen bij auto’s die meer verbruiken dan bij bijvoorbeeld elektrische auto’s. Dit zal komende jaren meer en meer op die manier evolueren aangezien overheden elektrische auto’s willen promoten, met als doel hun CO2-uitstoot te verminderen. Een andere factor is je leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen met duurdere auto’s rijden. Dit gaat dan over merken als Mercedes-Benz. De jongere generaties kiezen eerder voor gezinsauto’s of comfort auto’s zoals Peugeot, Renault, Opel, Ford, enzovoort. Een reden voor de duurdere auto’s bij gepensioneerden is hun groter spaarpotje. Zij konden reeds heel hun leven sparen voor die ene droomauto, terwijl het zeer zeldzaam is dat een 20’er een Mercedes kan permitteren, afgezien van mogelijke financiële steun van bijvoorbeeld papa en/of mama.

Money is key

Of je al dan niet toepasbaar bent op deze stereotypen, hangt van persoon tot persoon af. Desondanks valt niet te negeren dat de kost van de auto de grootste factor is. Dit zal bijna allesbepalend zijn.