Menu

Woning huren? Dit moet je regelen

Het is van belang dat iedereen in Nederland een goede eigen woning heeft. Dat komt doordat dit één van de basisrechten van de mens is en Nederland een beschaafd land is waarin deze rechten moeten worden nageleefd. Toch is het lastig om in Nederland een huis te vinden. Er is namelijk een groot tekort aan betaalbare woningen en vooral starters zijn hier de dupe van. Bovendien is het lastig om je voor te bereiden op het huren van een woning. Veel mensen weten niet wat ze allemaal moeten regelen voordat zij een woning huren.

De inboedel

Dit is niet altijd het geval, maar in het gros van de gevallen ben je als huurder verantwoordelijk voor de inboedel van de woning. Daarom is het voor jou zaak om er bij het huren van een huis rekening mee te houden dat je geld opzij moet zetten voor de inrichting. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een huis weet te bemachtigen, maar je wel zonder meubels in het huis zit. Dit wil je natuurlijk niet meemaken en daarom is het sowieso verstandig om je van tevoren eens te verdiepen in de verschillende zaken die er komen kijken bij het huren van een huis. 

Gelukkig zijn er ook veel dingen die je niet zelf hoeft te regelen. Zo ben je als huurder in principe niet verantwoordelijk voor het regelen van een brandverzekering. Dit is namelijk iets wat voor de rekening van de eigenaar van het huis is. Degene die de woning aan jou verhuurt moet er dus voor zorgen dat de woning verzekerd is tegen brand. Als je hier eens over nadenkt is dit vrij logisch aangezien je niet iets kunt verzekeren wanneer jij niet degene bent die de schadevergoeding in ontvangst zal nemen. Het huis is niet van jou en daarom is het ook niet jouw taak om verzekeringen als een brandverzekering te regelen. Dit is één van de grote voordelen aan het huren van een huis. 

Zoek uit of je recht hebt op toeslagen

In Nederland zijn er veel mensen die toeslagen of een andere vorm van steun ontvangen van de overheid. Hierbij kan het om allerlei verschillende soorten toeslagen of uitkeringen gaan. Het is voor veel mensen lastig om in te schatten of zij met hun financiële situatie recht hebben op steun van de overheid. Als je in een huurwoning gaat wonen, is er een kans dat je recht hebt op huurtoeslag. Indien je hier recht op hebt, is het natuurlijk zonde om daar geen gebruik van te maken. Daarom is het van belang dat je eens uitzoekt aan welke eisen je moet voldoen om recht te hebben op huurtoeslag. Als hieruit blijkt dat jij hier recht op hebt, is dat natuurlijk mooi meegenomen. 

Duidelijke afspraken met de verhuurder

Het is van belang dat je ervoor zorgt dat je duidelijke afspraken met de verhuurder van het pand hebt. Dat komt doordat niet alle voorwaarden van huurhuizen altijd hetzelfde zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die wel moeten betalen voor gas, water en licht, maar ook mensen bij wie dit bij de huurprijs inbegrepen zit.